• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Fatihte görülmesi gereken yerler

tags: Istanbul

Fatihte görülmesi gereken yerler

Editor: Rasim Terzi (Sun, Jun 23, 2024 3:17 PM)

Fatih görülecek yerler 


Fatihte görülmesi gereken yerler

 

**Fevzi Paşa Caddesi**


Fatih'te gezmeye başlamak için Fevzi Paşa Caddesi'ne girmelisiniz. Bu caddede birçok gelinlikçi göreceksiniz, sağa sola nereye bakarsanız bakın bu mağazaları fark edebilirsiniz.

**Kız Taşı**


Fevzi Paşa Caddesi'nde kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra 5. yüzyılda yaşamış olan Roma İmparatoru Marcianus'un sütununu, Kız Taşı'nı görebilirsiniz. Sütunun üzerinde zafer tanrıçası Nike'nın tasviri bulunur. Bu bölgede yaşayanlar bu sütuna "Kız Taşı" ismini vermişler. Kıztaşı'nda dolaşırken ayak paça çorbası ve muhallebiyi denemelisiniz.

**Fatih Camii**


Fatih Camii'nin bulunduğu yer, İstanbul'un tarihi yarımadasında bulunan yedi tepeden biridir. İstanbul'un Roma döneminde bu tepede Havariyyun Kilisesi bulunuyordu. Şehrin kurucusu Konstantin tarafından inşa edilmiştir. Büyük Konstantin, İsa'nın 12 havarisinin röliklerini bir araya getirerek bu kilisede sergilemek istemiştir. Konstantin vefat edince de bu kilisede röliklerle beraber gömülmek istemiştir. Konstantin'den sonra gelen Roma İmparatorları da öldüklerinde lahitleri Havariyyun Kilisesi'nde sergilenmiştir. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, kendini Roma'nın yeni imparatoru ilan ederek bu tepeye Fatih Camii'ni inşa ettirmiştir. Fatih Camii'nin haziresinde Fatih'in eşi Gülbahar Hatun, Sultan Birinci Abdülhamid'in eşi Nakşidil Sultan, Osmanlı ünlü komutan Gazi Osman Paşa, devlet adamı Ahmet Necdet Paşa, gazeteci Ahmet Mithat Efendi ve İstanbul'un önceki belediye başkanı Kadir Topbaş meftundur.

**Amcazade Hüseyin Paşa Camii**


İstanbul Boğazı'nda meşhur yalısı bulunan ve Sultan II. Mustafa döneminde sadrazamlık yapmış olan Amcazade Hüseyin Paşa'nın ismini ölümsüzleştirmek için yapılmış cami ve külliyeyi görebilirsiniz.

**Hırka-i Şerif Camii**


Sultan Abdülmecid tarafından, Yemen'de yaşayan soylu bir dindar olan Veysel Karani'nin elindeki Hz. Muhammed'in hırkası onuruna yapılmış bir camidir.

**Mesih Mehmet Ali Paşa Camii**


Mimar Davud Ağa'nın III. Murad'ın sadrazamlarından Hadım Mehmet Mesih Paşa adına yaptığı, Karagümrük'te bulunan bir camidir. II. Selim döneminde kilercibaşı iken Saray'da kilerde çıkan büyük bir yangında tüm kilerdeki depolanan yiyecek ve diğer levazım eşyası yanıp yok olmuştur. Bu nedenle Mesih Mehmet Ağa'ya paşa unvanı verilmiş ve Mısır'a beylerbeyi olarak tayin edilmiştir.

**Teyyare Şehitler Anıtı**


Türk havacılık tarihinde ilk hayatını kaybeden ve "şehit" olarak anılan Fethi, Sadık ve Nuri Beylerin anısına 1916’da İstanbul’da eski Fatih Belediye binası karşısına dikilmiş anıttır. İstanbul’un Fatih ilçesi, Saraçhanebaşı’nda, Fatih Parkı içindedir. Mimar Vedat Tek’in eseri olan anıtın temeli 2 Nisan 1914'te atılmış ve yapımı 1916’da tamamlanmıştır. Mermer bir kaide üzerinde kırık bir sütundan meydana gelir. Sütunun kırık olması, yarım kalan uçuşu simgeler. Anıtın üzerinde bronzdan bir defne dalı bulunur ve tayyarecilerin ulaşmaları halinde boyunlarına asılacak madalyaların büyütülmüş kopyaları kaidenin iki yanına yerleştirilmiştir.

**Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi**


1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Macaristan'dan getirilen soylu Kont Szechenyi, İstanbul itfaiye teşkilatını yapılandırmak için ömrünün 48 yılını harcamıştır. Sultan Abdülaziz, bu görevi karşılığında ona paşa unvanı vermiştir. Günümüzde bu binada, 200 yıldır İstanbul itfaiyesinde kullanılan eşyalar sergilenmektedir.

Sun, Jun 23, 2024 3:17 PM


Comments (Total 0)