Sultan Üçüncü Ahmet
Sultan Üçüncü Ahmet
23. Osmanlı Sultan Üçüncü Ahmet
BABASI : Sultan 4. Mehmet
ANNESİ : Rabia Gülnuş Emetullah Sultan
DOĞUM YERİ : Dobruca
DOĞUM TARİHİ : 31 Aralık 1673
VEFAT TARİHİ : 1 Temmuz 1736
SALTANAT DÖNEMİ : 1703-1730
Sultan 3. Ahmet Daha çok saray hayatını ve eğlenceyi seven biridir.
Edirne vakasında abisi Sultan 2. Mustafa yapılmış olan isyanda başrol oynayan asileri yakalatıp idam ettirdi.
Üçüncü Ahmet hattat sanatı ve şairlik ile çok meşgül olurdu. Topkapı sarayın önünde yaptırmış olduğu çeşmenin hat sanatı kendi elinden çıkmıştır.şiirlerinde Ahmedi ve Necib mahlasını kullanırdı.
2 yılda 5 tane sadrazam değiştirmiştir. En sonunda sadrazam olarak Çorlulu Ali Paşayı seçti . Çemberlitaşın hemen yanında bulunan cami ve Medrese Çorlu Ali paşa tarafından yapılmıştır. İstanbul turlarımızda kapalı çarşıya giderken Çorlulu Ali Paşa caminin içerisinde bulunan Bena Dondurmalarında ufak bir mola vermekteyiz.
Çorlulu Ali Paşa Cezayir Varhanı ele geçirdi.
Çorlulu Ali Paşanın Ruslar ile İsveç Arasındaki savaşta İsveçlileri desteklemesi makamını kaybetmesine neden oldu ve daha sonra midilli’de idam edildi.
Çorlulu Ali paşanın yerine iki aylığına Numan paşa geçmiştir. Ama iki ay sonra görevinde azledilerek Baltacı Mehmet Paşa getirilmiştir.
Ruslarla Prut Savaşı : Rusya ile İsveç savaşı sonucunda İsveç ordusu bozguna uğradı. İsveç kralı 12. Şarl, Osmanlı topraklarına sığındı. Ruslar İsveç Kralının derhal kendilerine teslim edilmesini istediler . Ama Osmanlı , bu isteği ret etti. Bunun üzerine Rus Ordusu Osmanlıya yöneldi İki Ordu Prut Nehrinde 9 Nisan 1711 tarihinde karşı karşıya geldi. Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Rus Çarı deli Petro Komutasındaki Rusya ordusunu darmadağın etti. Ama yeniçerilerin isteksiz tavırları nedeniyle son hamle yapılamadı. Rus Çarı Deli Petro’nun barış talep etti ve Azak ve Karlofça antlaşması ele geçirdiği bütün toprakları geri iade etti. Ayrıca Baltacı Mehmet Paşa’nın Kraliçe Katerina ile görüşmesi ve rüşvet aldığı konusunda iddialar bulunmaktadır. Yapmış olduğu bu barış nedeniyle Baltacı Mehmet Paşa Sultan 3. Ahmet tarafından Sadrazamlık makamından azledildi.ilk önce midilli adasına daha sonrada limni adasına sürüldü.
Sultan 3. Ahmet , baltacı Mehmet paşanın yapmadığı işi bitirmek için orduyla sefere çıktı. Ama bunu duyan deli Petro, hemen barış antlaşması diledi. Edirnede yapılan antlaşma sonrasında Rusların Karadenize ulaşabildiği yer olan Azak bölgesi, Osmanlıya bırakılmış oldu. Bu antlaşma ile Karadeniz, Osmanlı gölü haline geldi.
Venedik ve Avusturya Savaşı : Ali Paşa Ruslardan alındığı gibi Almanya’dan ve Avusturyadan da karlofçada kaybedilen toprakları geri almak için divana sefer önerisinde bulundu. Divanda bu sefer kabul edildikten sonra Ali paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ve donanması , Mora Seferine çıktı. Mora Adası ve çevresindeki bir çok Venedik hakimiyeti ada alındı. Bu seferin devamını Avusturya’ya yöneleceğini anlayan Almanlar, bir ordu ile 24 Nisan 1715 günü Osmanlı’ya savaş ilan ettiler. Bunun üzerine Ali paşa komutasındaki Ordu, Mora’dan hareket ederek belgrad’a geldi. Petervaradine gelen Avusturya Ordusu ile Osman ordusu savaş yapmaya başladı. Avusturya Ordusunun Başında Sultan 2. Mustafa‘nın ordusunu da yenen meşhur komutan Prens Eugen bulunmaktaydı. Savaş sonucunda Osmanlı ordusu yenildi. Bu savaşta Silahtar Ali paşa da şehit düştü. Avusturya, belgrad dahil bütün toprakları ele geçirdi. 5 Ağustos 1716
Bu savaş sonucunda Osmanlı ile Almanlar arasında Pasarofça Antlaşması imzalandı. Bu Antlaşma ile Semender , Tameşvar ve Belgrad , Avusturyalılara verildi. Osmanlı Mora Adasını hakim oldu. Dalmaçya kıyıları ve Arnavutluk Venediklere verildi.
Lale devri: Bu dönem ne kadar zevk ve sefa dönemi olarak bilinse de Osmanlı da yeniliklerin en çok görüldüğü döenmdir. Avrupa başkentlerine osmanlı elçilik sarayları açılmıştır.Matbaa ve porta teşkilatı kurulmuştur. Ayrıca istanbul felaketlerinde biri olan yangına çare olarak yeni bir itfaiye teşkilatı kurulmuştur. İstanbul'da bir çok yere yeni saraylar inşaa edilmiştir. Bahçelerde Avrupa saraylarında olduğu gibi lale süslemelerine önem verilmiştir.
Patrona Halil İsyanı Edirne vakasında 27 yıl sonra İbrahim paşanın yeniçeriye güvenmesi nedeniyle üst makamlara kendi yakınlarını yerleştirdi. bu durumu kabul etmeyenler Beyazıttaki hamamda planlanan isyan gerçekleştirildi. İsyancılar esnafa işkence yaptılar ve dükkanların açmalarına izin vermiyordu. Bu isyanın başında bir Bahriye askeri patrona halil bulunmaktaydı. İsyancılar, Sultan 3. Ahmet'ten, Sadrazaman İbrahim Paşanın kellesini ve kendisinin de tahtan çekilmesini istediler. Sultan Ahmet de isyancıların isteklerini kabul edip sadrazamanı onlara verdi. Safrazam İbrahim Paşa, isyancılar tarafından istanbul sokaklarında sürüklene sürüklene feci şekilde can verdi.
Wed, Feb 15, 2023 12:23 PM
Comments (Total 0)