Sultan Üçüncü Murat Kimdir
Babası : Sultan İkinci Selim
Annesi : Nur Banu Sultan
Doğum Yeri : Manisa
Doğum Tarihi: 4 Temmuz 1546
Vefat Tarihi : 16 Ocak 1595
Saltanat Yılları : 1574-1595
Dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Alaşehir sancak beyliğine atandı.
Babası Sultan İkinci Selim tahta geçince Manisa sancağına atandı.
22 Aralık 1574 tarihinde tahta oturdu. Tahta geçer geçmez fetva ile 5 kardeşini boğdurttu.
1 Ocak 1575 Osmanlı Avusturya Antlaşması
30 Temmuz 1577 Osmanlı Lehistan antlaşması imzalandı Lehistan, Osmanlı Hakimiyetini kabul etmesi
4 Ağustos 1578 Osmanlıdan yardım talebinde bulunan Abdülmelik için Osmanlı Ordusu, Portekiz Ordusu ile Vadi's- seyl de savaşıldı. Bu savaşta alınan zafer sonrasında Abdülmelik, fas hükümdarı ilan edildi.
Ülke içerisinde bölücü faaliyetlerde bulunduğu testip edilen İran Safevi Devletine karşı Savaş ilan edildi. 9 ağustos 1578 tarihinde Çıldır savaşında İran ordusu hezimete uğradı. 9 Eylül 1578 Koyun Geçidi zaferi , 12 eylül 1578 Ereş Kalesi fethedilmesi, 11 Kasım 1578 3 gün 3 gece süren Şamahı savaşı
11 Kasım 1578 Gürcistan'da İmerethi ve Guria Krallıkları, Osmanlı hakimiyetini kabul etmesi.
Sultan Üçüncü Murat ile Sokullu Mehmet paşa arasında anlaşmazlık çıkması. Sokullu Mehmet Paşa'nın suikastle öldürülmesi
İranlılar, Tiflisi Geri almak için kuşatma başlattı. Serdar Mustafa Paşa, Tiflis kalesini, dört ay başarılı şekilde müdafaa etti.
27 ağustoa 1579, Osmanlılar, Hazar denizinde faaliyete başladı.
1583 Osmanlı İran Meşale Savaşı: Bilasa Ovasında 3 gün 3 gece süren bu savaşta Özdemiroğlu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun zaferi ile sonuçlandı. Geceleri meşale yakılarak savaşıldığı için bu savaşa Meşale savaşı denmiştir.
9 Nisan 1588 Mimar Sinan Vefatı
İran savaşları nedeniyle Osmanlı'nın ekonomisinde sıkıntılar yaşanması. Bu sıkıntılara çare olarak Akçenin değeri düşürülünce YeniÇeri İsyan etti. Osmanlı Tarihinde ilk defa Saray, askerler tarafından basıldı. İsyanın sonlanması için Yeniçeriler, bazı devlet adamlarının kellelerini istediler. Sultan Üçüncü Murat, bu istekleri kabul etti. Devlet adamları öldürmek yerine vazifelerine son verdi.
21 Mart 1590 İranlılar ile Istanbul Antlaşması
19.9 milyon kilometre karelik toprak hakimiyeti le Osman imparatorluğun en geniş topraklara sahip olundu.
Topkapı sarayında Harem dairesi eklemeleri ve Sultan 3. Murat Has odası
Ayasofya'da bulunan, Bergamadan getirilmiş olan 2 devasa mermer küp
Ayasofya'ya Babası Sultan ikinci Selim Döneminde başlanan Minarelerin ve Payandaların tamamlanması (Mimar Sinan)
Tophane Rasathanesi inşaat edildi. Ama "Meleklerin bacaklarına bakılıyor" diye saçma bir düşünceyle 3 Murat emriyle Denizden top attışı yapılarak yıkılmıştır.diğer söylenti ise bir gece gördüğü Kuyruklu yıldızın manasını merak eden 3. Murat, Tophane rasathanesine sorar. Tophane Rasathanesi, gelecek günlerin mutluluk içerisinde geçeceği kehanetinde bulunur. Ama gelecek günlerde şehirde salgın hastalık baş göstermiştir. bunun 3. Murat'ın emri ile Tophane rasathanesi yıkılır.
Beşiktaş Sinan Paşa Camii ve Külliyesi
1593 Telli Hasan Paşa'nın başına buyruk hareketlerini savaş sebebi olarak kabul eden Avusturya Ordusu , Telli Hasan Paşa ve Askerlerini Siska Kalesi kuşatması sırasında öldürür ve Osmanlı'ya ödenmesi gereken vergi ödemeyi iptal etti. Bunun üzerine Osmanlılar, Avusturya savaş ilan eder. Ama bu savaş devam ederken Sultan Üçüncü Murat, 16 Ocak 1580 tarihinde vefat eder. Yüzlerce çocuğu olduğu bilenen Sultan Üçüncü Murat vefat edince yasalar gereğince Sultan Sultan 3. Mehmet dışandaki bütün şehzadeler boğduruldu ve Babası Sultan Üçüncü Murat ile beraber Ayasofya'daki türbesine gömüldü. Hamile olan bütün Cariyeler, çuvallara konularak boğazın serin sularına atıldı.
Tue, Nov 2, 2021 1:08 PM
Comments (Total 0)